Navetta - Suomi -sanakirja

Lehmäslangia! Kaikki tältä sivulta löytyvät selitykset ovat omasta päästä selitettyjä, joten virheitä saattaa esiintyä.

Ay ks. Ayrshire

Ayrshire ruskea-valkoinen keskikokoinen lypsylehmärotu. Alunperin skottilaisesta rodusta on kaksi eri haaraa, suomalainen ja kanadalainen. Suomalaiseen ayrshireen on ajan kuluessa sekoitettu paljon myös muita pohjoismaisia punaisia rotuja, jalostustavoitteena korkea tuotoksinen ja myös lihaksikas lehmä. Kanadalaista haaraa on käytetty Suomessakin jonkin verran parantamaan lehmien rakennetta.

Brown Swiss Sveitsiläinen keski- tai suurikokoinen, yleensä ruskean tai harmaan hopeaan vivahtavan värinen. Suomessa vielä melko harvinainen rotu.

Etunen toinen etummaisista vetimistä.

Faba suomalainen jalostusjärjestö, hoitaa myös naudan sperman myynnin ja tuonnin Suomessa. Nykyään osana Pohjoismaista Viking Geneticsiä.

Holikka ks. Holstein

Holstein musta-valkoinen keskikokoinen tai suuri lypsylehmärotu. Amerikkalainen rotu jonka jalostuksessa on kiinnitetty erityisesti huomiota korkeaan tuotokseen, helppoon luonteeseen ja hyvään rakenteeseen.

Huitin Holstein naudan ja lampaan spermaa maahantuova ja myyvä suomalainen yritys.

Jalostussuunnitelma tuottajan tai jalostussuunnittelijan tekemä suunnitelma karjan eläimistä joita käytetään jalostukseen. Jokaiselle eläimelle päätetään sopiva sonni korjaamaan tai täydentämään lehmän ominaisuuksia jotta vasikasta tulisi emäänsä parempi yksilö.

Jersey ruskean tai harmaan värinen pieni- tai keskikokoinen lypsylehmärotu. Jersey on maailman runsaslukuisin lehmärotu, jonka ominaispiirteitä ovat hyvä lypsytyyppi sekä korkeat pitoisuudet maidossa.

Kinnerkulma takajalan reisiluun ja sääriluun muodostama kulma.

KNS bakteerin aiheuttama utaretulehdus.

Korkealaitainen eläinkuljetuksiin hyväksytty rekka.

Kyyttö ks. Suomenkarja

Lapinlehmä ks. Suomenkarja

Lehmä naaraspuolinen nautaeläin. Lehmä kantaa vasikkaa n. 9 kuukautta.

Liharotu eli "lihis", nimensä mukaisesti lihantuotantoon jalostettu nautarotu. Käytetään jalostukseen myös lypsyrotuisille lehmille joilta ei haluta jättää jälkeläisiä karjaan.

Lypsyrotu maidontuotantoon jalostettu nautarotu.

Lypsytyyppi lehmän rakenteen ominaisuus, jonka osa-alueina ovat mm. rungon syvyys. Lypsytyyppi vaikuttaa lehmän rehunkäyttökykyyn, mitä parempi lypsytyyppi, sen paremmin lehmä soveltuu maidontuotantoon.

Länskäri ks. Suomenkarja

Neljännes yksi lehmän vetimistä. (oe = oikea etunen eli takaapäin katsottuna oikean puoleinen edessä oleva vedin, vt = vasen takanen eli takaapäin katsottuna vasemman puoleinen takana oleva vedin jne.)

Norjalainen punainen tyypiltään hyvin paljon ayrshirea muistuttava lehmärotu.

Oe ks. Neljännes

Ot ks. Neljännes

Poistaminen lehmä ilmoitetaan teuraaksi, jolloin siihen erikoistunut firma hakee eläimen suurella rekalla ja vie teurastamolle. Lihan laadusta riippuen eläin menee yleensä ihmisten ruuaksi tai hävitettäväksi Honkajoelle.

Rakkulat lehmän munasarjoihin tulee yksi tai useampi nestetäytteinen rakkula, joka hankaloittaa tai estää lehmän tiinehtymisen. Rakkulat ovat hankalasti hoidettavissa oleva hormoonihäiriö, minkä takia lehmä useimmiten poistetaan karjasta.

Ruotsalainen punainen tyypiltään paljon ayrshirea muistuttava, alkuperäinen ruotsalainen lehmärotu.

Sekuli kahden tai useamman rodun risteytys.

Semex naudan spermaa myyvä kansainvälinen yritys.

Seminologi lehmien jalostukseen erikoistunut ihminen, joka hoitaa yleensä tilojen eläinten tiineyttämisen ja tiineystarkistukset, suorittaa tarvittaessa myös hedelmällisyysneuvontaa.

Semmari ks. Seminologi

Siementäjä ks. Seminologi

Sonni urospuolinen nautaeläin.

Suomenkarja nimensä mukaisesti Suomen alkuperäiskarja. Pienikokoinen mutta sitkeä rotu, joka jaetaan kolmeen "alalajiin": Pohjois-Suomen karjaan eli lapinlehmään, joka on väritykseltään yleensä valkoinen mustilla korvilla ja silmänympäryksillä, myös tummempia yksilöitä esiintyy. Länsi-Suomen karjaan eli länskäriin, joka on väritykseltään yleensä kokoruskea. Suomenkarjan eläimistä länskärit ovat yleensä paras tuotoksisia. Itä-Suomen karjaan eli kyyttöön, joka on väriltään valkoinen ruskeilla kyljillä ja korvilla. Kyytöt ovat huonotuotoksisia minkä takia niitä pidetään yleensä vain lemmikkeinä tai emolehminä. Kaikille suomenkarjan eläimille yhteistä on melko kipakka luonne, pieni koko sekä hyvät pitoisuudet maidossa.

Takanen toinen taaemmista vetimistä.

Tanskalainen punainen alkuperäinen tanskalainen punainen on tyypiltään ayrshiren kaltainen lehmärotu.

Toimilupa alan toimijan myöntämä lupa toimia itse seminologina. Lupa koskee vain omaa karjaa.

Typpipönttö nestemäistä typpeä sisältävä "astia", jossa säilytetään siemenoljet tai joissain tapauksissa myös alkioita.

Ve ks. Neljännes

Viking Red tanskalaisen Viking Genetics:in kehittämä punaisen rodun jalostusohjelma, jonka jalostamiseen käytetään kaikkia pohjoismaisia punaisia rotuja, tavoitteena terve ja huomaamaton lehmä.

Vt ks. Neljännes

Äykky ks. Ayrshire

7 kommenttia:

 1. Tämä on hyvä osio! Vielä voisi laittaa omat hakusanat näissä hienoissa selityksissä esiintyville käsitteille tyyliin:
  länskäri, ks. suomenkarja
  niin löytyisi helpommin.

  Juttujen tekstit ovat melkoista koodikieltä tällaiselle, joka on nähnyt naudan vain maitotölkin kyljessä piirroskuvana. Saattaahan sitä arvata, mitä se tarkoittaa, että joku lähtee korkealaitaisen kyytiin, mutta mitä ovat esimerkiksi rakkulat? Ja tämäntyyppiset lauseet vaativat vielä ankaraa ratkomistyötä: "Herbiina lypsetään taas sekaan, vasemman takusen kns hoidetaan umpipuikoilla." - Voin aavistella, mistä on kyse, mutta tarkka merkitys ei aukea ilman sanakirjaa.

  Kiitos upeasta kansanvalistustyöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta, juurikin tämän kaltaista kommenttia toivoinkin että pääsisin kunnolla kehittämään tätä "sanakirjaa"! :) Lisää vaan tulemaan jos epäselvyyksiä löytyy, mielellään muutan näitä sitten selkokielelle :)

   Poista
  2. Oletkin ollut ahkera! Hienolta näyttää! Sonnikin oli selitetty :D Kyllä nyt kaupunkilainenkin ymmärtää!

   Poista
 2. Tää on tosi hiaho eiku HIANO!

  Aivana uskomaton sanakirja !

  Olin tästä jo kuullutkin, mutta vasta nyt kun itse pääsin katsomaan uskoin.
  Tosi hyvä juttu! Toi "ks. suomekarja" oli hyvä lisäys. Oletkin sen jo ottanut käyttöön.

  Hyvää jatkoa päivityksile.

  t. alakerran isäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Jatkossa vielä tarkoitus lisäillä sanoja sitä mukaa kun tulee epäselvyyksiä vastaan :)

   Poista
 3. HAISTA VITTU ET OSAA TEHÄ MITÄÄN! LOL!

  VastaaPoista