tiistai 10. syyskuuta 2013

Faba: enkeli vai demoni?

Faba. Suomalainen jalostusjärjestö, aina suomalaisten karjanomistajien puolella ja tukena? Tämänkin asian voi tulkita niin ja näin. Tokihan Faballa on pieniin karjoihin paljonkin tarjottavaa käyttölistallaan, mutta entä isommille ja vaativammille jalostajille? Oma kotitilakaan nyt ei äärimmäisen iso lehmämäärältään ole, vain 24 lypsävää, mutta silti käyttölista tuntuu liian ahtaalta omaan karjaan käytettäväksi. Varsinkin holsteinin tilanne on jostain syystä huonontunut, samansukuiset sonnit tunkevat käyttölistalle yhtäaikaa, eikä viime listallakaan kauheasti valinnanvaraa ollut jos ei meinannut kaikkia lehmiä siemennyttää Man-O-Manin sukulaisilla. Ehkä vähän kärjistettyä, mutta toivon todella että käyttölistan laatijat alkaisivat kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota myös niihin tiloihin jotka eivät käytä jalostussuunnittelijan palveluita.

Omassa karjassa on helppoa tunnistaa hyvät ja huonot yksilöt, vaikkei niiden profilointi olekaan yksiselitteisen helppoa. Joku tolppajaloillakin varustettu lehmä saattaa silti olla paljon parempi kuin se täydelliset rimppakintut omaava neiti, lehmien luokittelussa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Omissa jalostussuunnitelmissa tärkeimmät asiat riippuvat rodustakin. Holsteineilla tärkeimpiä piirteitä ovat hyvä luonne, luustonlaatu, syvä runko, tuotos sekä tottakai eri suvut. Massasukujen käyttöä pyritään karsimaan ihan vain tulevaisuuden helpottamiseksi. Ayrshireilla tärkeimpiä jalostuskohteita sen sijaan ovat tuotos, hyvä luonne ja takakorkeus. Meillä ayrshiret ovat poikkeuksetta olleet melko pieniä ja sirpakoita, yhtään tolppajalkaa ei ole vielä näkynyt. Ayrshiren kanssa otetaan huomioon myös sonnin rotuosuudet, mitä enemmän suomalaista verta sen parempi, muista asioista voidaan tarvittaessa jonkin verran joustaa.

Tokihan Faba on laajentanut käyttölistaansa monipuolisempaan päin rotujen osalta, mutta silti ihmettelen (kuten varmaan kaikki muutkin äykkyihmiset), miksi Viking Red sonnit on välttämättä pitänyt saada samaan listaan ayrshiren kanssa? Tai miksi näitä sekarotuisia pitää ylipäätänsäkään listalle saada? Risteytyselinvoimaa saadaan kyllä tarvittaessa kahden puhtaan rodunkin sekoituksista, mutta ei näitä valmiiksi sekarotuisia R Hasleveita ja VR Cigareita (jossa ei muuten ole yhtään ay:tä) tarvitse karjanomistajien päätä sekoittamaan sinne listalle laittaa, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti