sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

voi hyvää päivää

Pitäähän sitä nyt vaihteeksi päivitelläkkin ;) heh heh, olipa taas vaihteeksi kuiva vitsi. ASIAAN.

Päivittelyn aiheena tällä kertaa (taas vaihteeksi), vanhemman sukupolven mietteet jalostuksesta. Eihän niitä oikeen ikinä oo kunnollinen perehtyminen asiaan kiinnostanut vaikka jalostaneet ovatkin, itsekin myönnän kyllä mielellään että utarerakenteessa on menty sukupolven vaihdoksen jälkeen hurjaa vauhtia eteenpäin. Asia on toki toinen sitten kun miettii että onko edistys FABA:n vai vanhempien jalostustyön ansiota. Nii-in. Äiti on pikkuhiljaa alkanut näyttää kiinnostumista mokomaan genetiikkapelleilyyn, vaikkei suoraan sanoen asioista paljoa ymmärräkkään, edistystä sekin.

Tämän hetken tavoite on saada karsittua huonoa eläinainesta pois ja keskittyä hyviin. Ai miksikö? Koska jalostus on huomattavasti nopeampaa ja myöskin luotettavampaa näin. Hiehoja on siunaantunut viime vuosina niin runsain joukoin että äitikin viimein myönsi että ehkä niistä on varaa karsia. Oman laskupään mukaan 3-4 hiehoa lähtee laidunkauden jälkeen taivasmatkalle, niiden aikaisemman kahden sijaan. Seuraava kohde onkin lihasonnin käyttö. Jalostusfirmojenkin suosittelema määrä olisi 10-15% siemennyksistä lihasonnilla. Meidän karjassa se tarkoittaisi noin 2-4 lehmää vuodessa, väen vaihtuvuudesta riippuen. Tämän hetken tilanne on että lihasonnia käytetään vain ongelmatiinehtyjille, muut siemennetään kaikki valio-sonneilla. Käyhän se toki niinkin, mutta miksei samantien siementää huonoimpia lihasonnilla niin ei tarvitse alkaa niiden jälkikasvusta arpomaan että siemennetäänkö vai laitetaanko autoon.

Pohdintojen jälkeen sitten kuulumisiin: Jasmiini on siemennetty suunnitelmien vastaisesti VR Ultimolla. Kädet ristissä olen nyt rukoillut ettei se tullut tiineeksi, tuota sukua ei saa enää jalostaa yhtään pötikämpään suuntaan. Inari oli siemennetty VR Tivolilla nyt toistamiseen, sillä tuntuu olevan kiimojen kanssa jotain häikkää. Hippula ei ole poikinut vieläkään, 26. päivä oli laskettu poksahtamispäivä, utare ei kasva, maha senkin edestä. Räjähtää kohta pian oikeasti jos ei ala vasikkaa kuulumaan. Blogin out-of-topic kuulumisia vielä, mietin juuri mitä tehdä kesäihottumaisen hevosen kanssa. Ja samalla toivon että kanat saisivat jostain hautomiskuumeen että saataisiin pääsiäistipuja! Näihin oloihin, näihin tunnelmiin, see you next time!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti