torstai 28. elokuuta 2014

Ensimmäinen brown swiss!

Brown swiss, tai kuten meidän navetassa, braun fish. (Jaffan siemennyskorttiin liimatussa tarralapussa oikeasti luki noin kun äidin kanssa itkunauraen korjailtiin isän kirjoitusvirheitä)....

Niin tai näin, ensimmäinen ruskea sveitsiläinen päätti kaksi päivää sitten suloistuttaa navettaamme prinsessamaisella olemuksellaan. Sievä neiti sai myös sievän nimen - Loviisa. Toki väristä näkee että puhdasrotuinen ei typy ole, ayrshireperimä puskee itsepintaisesti valkoisia laikkuja hopeanruskeaan peitinkarvaan. Silmät kuin kajaalilla meikatut ja olemus on pirteä ja itsepäinen minä ite! *huokaus* Mikä kaunokainen.


Tieto pikkuneidin syntymästä on levinnyt ja muutama semmari onkin harvinaisuutta käynyt jo ihastelemassa. Ainakin oman paikkakunnan edelläkävijöitä tässä ollaan, ainakin yksi tila on alkanut käyttämään brown swissiä kokeilumielessä sen jälkeen kun huhut ovat kulkeneet. Mielenkiinnolla jäädään katselemaan mitä tästä typykästä ja mahdollisista puolisisaruksistaan tulee, kenties navetta täyttyykin harmaista lehmistä? Kuka tietää, sydämen ne ainakin onnistuvat viemään jos ei muuta.

6 kommenttia:

 1. Onpa tosiaan kaunis! Mitä muita hyviä ominaisuuksia brown swissillä on? Ja miksi se on brown jos se kerran on harmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Brown swiss, kuten lähestulkoon kaikki alkuperäisrodut, on holsteinia parempi maidon pitoisuuksiltaan, eli maidossa on enemmän rasvaa ja valkuaista (=parempaa juustomaitoa). Muuta en oikein osaa sanoa vielä sillä brown swiss ei tietääkseni ole kovin yleinen rotu muuallakaan, Suomessa sen edustus lypsykarjoissa on aikalailla minimissä valtarotuihin verrattuna. Lehmien väriin en osaa mennä sanomaan mitään, pitäisi perehtyä genetiikkaan ja rodun historiaan tarkemmin :D

   Poista
 2. Onko nämä brown swissit hyviäkin lypsäjiä? En ole ainakaan Faballa törmännyt näihin siemeniin, onko semexiltä tai jostain?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. wikipedian mukaan keskituotos n. 9000 luokkaa vuodessa, meillä kokeilumielessä tulossa muutama pitoisuuksien ja huvin vuoksi. Omaa kokemusta ei siis tosiaan vielä ole ja nämäkin ovat ensimmäisen polven risteytyksiä eli heteroosin vaikutus voi olla suurikin. Semexin valikoimiin en ole perehtynyt mutta meidän brown swiss annokset on tilattu siementäjän kautta, voisi olla saatavissa sonnishopistakin :)

   Poista
 3. Moikka! Meidän kaikki brownit on ollu ihan sekopäitä lypsää ja maitoa on tullut n.15-20kg päivässä... Meidän kohdalta loppui brown swissin jalostaminen lyhyeen kun ensimmäiset tuli lypsyyn... Ja siis kaikki alkioista syntyneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi, toivottavasti eivät meillä ihan noin floppeja olisi :( Alkukantainen luonne kyllä näkyy jo pienenä mutta toivotaan että siitä rauhoittuisivat kasvaessaan.

   Poista